Περί Βραζιλίας στο μουντιάλ

Πριν την έναρξη της τελικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου η (διοργανώτρια) Βραζιλία θεωρείτο ως ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει το μουντιάλ. Πρώτον λόγω "βαριάς" φανέλας και δεύτερον λόγω έδρας. Κατόρθωσε (περί κατορθώματος πρόκειται) να καταλάβει την τέταρτη θέση με δύο "ηχηρές σφαλιάρες" σε ημιτελικό και μικρό τελικό.

Η ίδια ομάδα, με άλλη φανέλα αμφιβάλω αν θα κατάφερνε να περάσει την φάση των ομίλων. Για οκτάδα, δεν το συζητώ καν. Στο κλασικό ερώτημα "τι έφταιξε;" η απάντηση δεν είναι: οι ποδοσφαιριστές. Ναι η Βραζιλία δεν έχει μία καλή "φουρνιά" παικτών όπως στο παρελθόν, όμως την βασική ευθύνη την έχει ο προπονητής.

Αυτός τους επέλεξε, αυτούς τους προετοίμασε, αυτός δημιούργησε την ομάδα που είδαμε στο μουντιάλ. (Το "ομάδα" είναι σχήμα λόγου, αυτό το συνονθύλευμα δεν ήταν ομάδα!) Ένα βήμα πιο πέρα, την βασική ευθύνη έχει η ομοσπονδία της Βραζιλίας που ανάθεσε στον Σκολάρι την δουλειά σε ένα μουντιάλ ξεχωριστό (για τους Βραζιλιάνους) από τα υπόλοιπα.

Με ποια κριτήρια, ποια ποδοσφαιρική λογική προσελήφθη ο Σκολάρι; Ποια τα εχέγγυα, ποιο το έργο που έχει παρουσιάσει στην καριέρα του; (Μην μου πει κανείς το μουντιάλ του 2002, γελάνε και οι πέτρες!) Στην γνωστή απάντηση ότι δεν είχε τους κατάλληλους παίκτες ανταπαντώ ότι ας παρουσίαζε μία "κανονική" ομάδα μέσα στο γήπεδο, περιορισμένων έστω δυνατοτήτων, με μέση αρχή και τέλος και δεν θα του καταλόγιζα τίποτε. Σ' αυτήν την Βραζιλία ακόμη και καλοί ποδοσφαιριστές έδειχναν "άμπαλοι"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψάχνεις;