"3 στα 3" και συνεχίζουμε..

Άρθρο για το ενθαρρυντικό ξεκίνημα της Εθνικής στα προκριματικά του μουντιάλ
Η Εθνική μας στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι με την Εσθονία επιβεβαίωσε τα όσα είχε δείξει και στα προηγούμενα ματς. Ότι, δηλαδή, βρίσκεται σε διαδικασία να "ξαναγίνει" ομάδα, να κάνει (για αρχή) τα βασικά, να αποκτά "κανονικότητα" στο παιχνίδι και στην συμπεριφορά της. Αρκούν αυτά; Ως αρχή ναι, ως "ταβάνι" φυσικά όχι. Ενθαρρυντικό όμως ότι τα πρώτα βήματα έγιναν. Κι έγιναν όπως πρέπει. Αργά, σίγουρα και σταθερά.

Θα με ρωτήσετε δικαίως: σε εντυπωσίασαν όσα είδες χθες στο Ταλίν; Ή μήπως κρίνεις μόνο από το αποτελέσματα (όπως κάνουν οι περισσότεροι); Όχι, σε καμία περίπτωση. Κατανοώ πως η Εθνική μας είχε το "εύκολο" πρόγραμμα στο ξεκίνημα και -ως απόρροια- δεν είναι απίθανο να δημιουργηθούν πρόωρες και λανθασμένες εντυπώσεις. Δεν ισχυρίζομαι πως η εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας έθελξε.

Μου αρκεί η νίκη, αλλά δεν στέκομαι σ' αυτήν. Στέκομαι στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητα της ομάδας. Μία ομάδα με (χτυπητές) αδυναμίες, αλλά με πλάνο, αρχή - μέση - τέλος στο παιχνίδι της. Στοιχεία που είχαμε απολέσει την τελευταία διετία.

Χαρακτήρας και προσωπικότητα. Να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες και τις δυνατότητές σου και να "χτίζεις" πάνω σε αυτά μ' έναν τρόπο που θα "μασκαρεύει" τις αδυναμίες και θα εστιάζει στα (όποια) θετικά σου στοιχεία. Μέχρι στιγμής το βλέπουμε και δείχνει να "έχει μπει το νερό στο αυλάκι".

Το μεγαλύτερο κομμάτι πρέπει να το πιστωθεί ο Μίκαελ Σκίμπε. Ομάδα στιβαρή που δεν δείχνει να επηρεάζεται από τις πάμπολλες απουσίες. Πήγαμε στο Ταλίν χωρίς Φορτούνη, Σάμαρη, Τζαβέλλα. Συνυπολογίστε και τις δύο "γρήγορες" αναγκαστικές αλλαγές (Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος). Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθούν και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν υπολογίζονται στις ομάδες τους και προπονούνται μόνοι (όπως ο βασικός Μανιάτης και ο αναπληρωματικός Τζιόλης) Η συνοχή όμως δεν χάθηκε. Αυτό είναι δείγμα ομάδας που λειτουργεί ως σύνολο κι όχι ως συνονθύλευμα παικτών (όπως γινότανε επί Ρανιέρι).

Αρκούν τα όσα είδαμε στα τρία επίσημα ματς για να πούμε με βεβαιότητα πως θα είμαστε στην τελική φάση του μουντιάλ το καλοκαίρι του 2018; Φυσικά και όχι. Είναι πρόωρο το οποιοδήποτε προγνωστικό. Εξάλλου, όπως γράφουμε και στην πρώτη παράγραφο, τα δύσκολα παιχνίδια είναι μπροστά μας, όχι πίσω. Είμαι σίγουρος όμως πως αυτή η ομάδα θα εξαντλήσει τις (όποιες) πιθανότητές της...

ΥΓ. Θα αποφύγω να ασχοληθώ με το θέμα που (δείχνει να) προέκυψε με τον Χολέμπας. Όταν επισημοποιήσει την θέση του (αν αποφάσισε δηλαδή να σταματήσει από την Εθνική) θα αναφερθούμε σχετικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι για "να είχαμε να λέγαμε""...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψάχνεις;